

Dagsorden
Møde i Formandskabet
den 26. februar 2008 kl. 13-15 i Regionshuset, Damhaven 12, 7100 Vejle, Mødeværelse 1
Sted: |
Regionshuset, Damhaven 12, 7100 Vejle, Samlingssalen |
Deltagere: |
|
Afbud: |
- |
Indholdsfortegnelse
2. OPLÆG VEDR. PARTNERSKABSAFTALEN
3. OPFØLGNING PÅ PARTNERSKABSAFTALEN
5. ÅBENHED VEDR. DAGSORDNER TIL MØDER I FORMANDSKABET OG I VÆKSTFORUM
8. INITIATIV 1 og 2 KLYNGEUDVIKLING - SYDDANSKE STYRKEPOSITIONER og SPIRENDE KLYNGER
9. INITIATIV 3: SEKRETARIAT FOR POTENTIELLE KLYNGER
10. INITIATIV 4+7 – OPLEVELSESØKONOMI
11. INITIATIV 9 MENNESKELIGE RESSOURCER - SYDDANSK AKADEMIKERSATSNING
13. INITIATIV 12A INTELLIGENT OG EFFEKTIV ENERGIUDNYTTELSE
14. INITIATIV 15 IVÆRKSÆTTERI - VÆKSTIVÆRKSÆTTERE INDEN FOR KLYNGERNE
15. INITIATIV 16 IVÆRKSÆTTERI - FLERE SPIN-OFF VIRKSOMHEDER
16. INITIATIV 12 - TEKNOLOGIMATCH
17. ANMODNING OM MØDE MED FORMANDSKABET FRA FORMÆNDENE FRA DE FIRE SUBREGIONALE UDVIKLINGSSELSKABER
18. HØRINGSBREV VEDR. DEN KONKURRENCEUDSATTE PULJE 2008
19. STATUSNOTAT PÅ HANDLINGSPLANENS 17 INITIATIVER
2. OPLÆG VEDR. PARTNERSKABSAFTALEN
Kontorchef Sigmund Lubanski, Økonomi- og Erhvervsministeriets departement, holder et oplæg vedr. partnerskabsaftale. Han vil bl.a. komme ind på baggrunden for aftalen, relationen mellem globaliserings- og erhvervsudviklingsstrategien, den kommende proces og mulige temaer for formandskabets møde med ministeren ultimo maj.
3. OPFØLGNING PÅ PARTNERSKABSAFTALEN
Sagsfremstilling
På det seneste møde efterspurgtes Vækstforums forslag til mulige aktører. Sekretariatet har ikke modtaget flere forslag og tager nu initiativ til yderligere inddragelse af regionale aktører på områder af partnerskabsaftalen, hvor yderligere indsats fra regional side behøves.
Notatet omhandler den årlige opfølgning på partnerskabsaftalen og skitserer forårets proces hen mod mødet med økonomi- og erhvervsministeren, herunder forslag til temadrøftelsen.
Beslutningspunkt
Det indstilles, at formandskabet indstiller til Vækstforum
Sagsfremstilling
Ved udgangen af 2008 udløber Vækstforums første handlingsplan. Det betyder, at en ny handlingsplan skal udarbejdes for perioden 2009-2010, som senest skal godkendes på Vækstforums møde d. 26. november 2008.
En indholdsmæssig revision må baseres på en vurdering af de hidtidige erfaringer med implementeringen af handlingsplanen for 2007-08. Disse har været drøftet i sekretariatet, hvilket har dannet baggrund for et notat, hvori der fremsættes forslag til en ramme for den indholdsmæssige revision af handlingsplanen samt en mulig proces for revisionen.
Beslutningspunkt
Det indstilles, at formandskabet indstiller til Vækstforum,
5. ÅBENHED VEDR. DAGSORDNER TIL MØDER I FORMANDSKABET OG I VÆKSTFORUM
Sagsfremstilling
Formandskabet og Vækstforum behandler en række sager af offentlig interesse. Der er dels tale om notater m.v. af mere strategisk karakter og dels om sagsfremstillinger vedrørende ansøgninger.
Praksis har hidtil været, at ingen uden for sekretariatsgruppen kan opnå indsigt i sagsfremstillinger vedr. ansøgninger og at indstillingerne også er taget ud af de dagsordner, der sendes til Kontaktgruppen og gøres offentligt tilgængelige på nettet. Der er tale om en praksis, der ikke har været genstand for en egentlig drøftelse.
Sager på Formandskabets og Vækstforums dagsordner er omfattet af Offentlighedsloven. Dette indebærer at en borger – der kunne være en ansøger – der beder om aktindsigt ikke kan nægtes dette. Den hidtidige praksis indebærer således, at en borger, der beder om aktindsigt, stilles bedre end en borger, der ikke beder om aktindsigt.
Problemstillingen har været drøftet i sekretariatsgruppen, der finder, at det generelle princip bør være, at borgere/ansøgere der ikke søger aktindsigt ikke bør stilles dårligere end en borger, der søger aktindsigt.
Sekretariatet er dog samtidig opmærksom på nødvendigheden af, at formandskabet kan have åbne drøftelser om sager til Vækstforums dagsorden.
Det foreslås derfor, at der fremover sondres, så formandskabets møder præciseres som værende sagsforberedende. Dette vil i praksis indebære at sagsfremstillinger vedr. ansøgninger tages ud af dagsordnen, mens øvrige notater og dokumenter bibeholder deres status af dokumenter under udarbejdelse, der således ikke er omfattet af offentlighedsloven.
For så vidt angår Vækstforums møder og materiale dertil, foreslås det, at man enten følger procedurerne for åbenhed omkring Danmarks Vækstråd, der hidtil har været lukkede men pt. er under vurdering, eller at dagsordnen og tilhørende materiale gøres offentligt tilgængeligt via vækstforums hjemmeside.
Beslutningspunkt
Det indstilles, at formandskabet
Sagsfremstilling
Efter etableringen af Fonden Syddansk Turisme, skal såvel Vækstforum som regionsrådet udpege en række medlemmer til henholdsvis bestyrelsen og repræsentantskabet for Fonden Syddansk Turisme.
Vækstforum har på sit møde den 28. november 2007 behandlet sagen om etableringen af Fonden Syddansk Turisme, hvor det blev besluttet, at etablere Fonden Syddansk Turisme som en fusion mellem Fonden FynTour og de to fonde bag foreningen RST og med kommende domicil i Middelfart.
Af hensyn til at få etableret Fonden Syddansk Turisme så hurtigt som muligt og henset til de procedurer, der er omkring udpegning af bestyrelsesmedlemmer fra Region Syddanmark og godkendelsesproceduren i Økonomi- og Erhvervsministeriet gav Vækstforum bemyndigelse til, at formanden fremsender den del af nærværende sag, som drejer sig om regionsrådets udpegning af bestyrelsesmedlemmet direkte til økonomi- og erhvervsministeren uden Vækstforums efterfølgende godkendelse.
TIL BESTYRELSEN:
Syddansk Turisme ledes af en bestyrelse på 7 medlemmer bestående af en formand, en næstformand og 5 øvrige medlemmer. Udpegningsperioden for bestyrelsen skal følge den kommunale valgperiode, idet første bestyrelse udpeges for perioden fra stiftelsen af Syddansk Turisme til udløb af den igangværende, kommunale valgperiode.
Regionsrådet skal udpege ét medlem til bestyrelsen for Syddansk Turisme for en 4-årig periode.
Vækstforum skal udpege ét medlem, der repræsenterer uddannelses- og forskningsinstitutioner for en 4-årig periode. 1. udpegningsperiode er dog kun 2 år.
Vækstforum skal desuden udpege 2 repræsentanter til bestyrelsen for en 4-årig periode, som skal repræsentere turisme- og oplevelseserhvervene. For så vidt angår 1. udpegningsperiode vælges den ene repræsentant dog kun for en 2-årig periode.
Vækstforum skal herudover udpege én repræsentant som samtidig er Vækstforums repræsentant i Visit Denmarks bestyrelse for en 4-årig periode. 1. udpegningsperiode er dog kun 2 år.
TIL REPRÆSENTANTSKABET:
Repræsentantskabets rolle er at indgå i dialogforum med bestyrelsen, og det kan i den forbindelse nedsætte arbejdsgrupper.
Repræsentantskabet har ingen beslutningskompetence over for hverken Syddansk Turisme eller bestyrelsen i Syddansk Turisme, og skal således alene fungere som et rådgivende og vejledende forum for bestyrelsen.
Regionsrådet skal udpege 10 medlemmer bosiddende i Region Syddanmark. Regionen og kommunerne er ikke forpligtede til at udpege medlemmer, som samtidig er medlemmer af regionsrådet eller kommunalbestyrelser.
Der henvises til vedhæftede bilag, hvori der kan læses nærmere om formål, bestyrelsens sammensætning og arbejde samt ditto vedr. repræsentantskabet.
Beslutningspunkt
Det indstilles, at formandskabet indstiller til Vækstforum, at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at
Som besluttet på Vækstforums møde den 28. november 2007 er formanden for Vækstforum bemyndiget til at fremsende regionsrådets udpegning af bestyrelsesmedlemmet direkte til økonomi- og erhvervsministerens godkendelse uden efterfølgende forelæggelse i Vækstforum.
Det indstilles, at formandskabet indstiller til Vækstforum, at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at
Sagsfremstilling
Vækstforum åbnede den 11. september, via initiativ 9A, op for indsatser med henblik på at understøtte realiseringen af partnerskabsaftalen mellem Vækstforum og regeringen. Det skete på grund af, at de tre eksisterende initiativer indenfor Menneskelige Ressourcer i Vækstforums handlingsplan (initiativerne 9, 10 og 11) ikke var tilstrækkelige til at understøtte realiseringen af partnerskabsaftalen.
Sekretariatet har vurderet, at endnu et væsentligt mål i partnerskabsaftalen, nemlig målet om: at 50 % af alle unge skal have en videregående uddannelse ikke understøttes tilstrækkeligt af initiativerne i Vækstforums handlingsplan. Ingen af initiativerne har fokus på, at flere unge skal have en kort videregående (KVU) eller en mellemlang videregående uddannelse (MVU).
Sekretariatet foreslår derfor, at initiativ 9A får endnu en indgang, der åbner op for indsatser målrettet at 50 % af de unge får en kort eller mellemlang videregående uddannelse.
Beslutningspunkt
Det indstilles, at formandskabet indstiller til Vækstforum,
8. INITIATIV 1 og 2 KLYNGEUDVIKLING - SYDDANSKE STYRKEPOSITIONER og SPIRENDE KLYNGER
Sagsfremstilling
Der er indkommet fem ansøgninger. Sekretariatsgruppen har foretaget en kvalitetsvurdering – efter input fra eksterne eksperter. Vurderingen fremgår af de medsendte indstillingsskemaer.
Fire ansøgninger er placeret i kategori A mens den femte vurderes at falde uden for Vækstforums strategi og handlingsplan og derfor indstilles til afslag.
De indstillede beløb er maksimumbeløb, idet sekretariatet af tidsmæssige årsager ikke har haft mulighed for kritisk at gennemgå alle budgetterne, hvorfor sekretariatet bemyndiges til eventuelt at foretage korrektioner efterfølgende.
Beslutningspunkt
Det indstilles,
9. INITIATIV 3: SEKRETARIAT FOR POTENTIELLE KLYNGER
Sagsfremstilling
Sekretariatet har efter at have holdt møder med i alt 7 afgivere af interessetilkendegivelser vedr. etablering af sekretariatet for potentielle klynger udvalgt Væksthuset i samarbejde med SDU, Oxford Research samt Teknologisk Institut til at afgive tilbud på opgaven. Teknologisk Institut meddelte ved fristens udløb, at de alligevel ikke ville afgive tilbud, hvorfor der kun indkom 2: Et fra Væksthuset i samarbejde med SDU og et fra Oxford Research i samarbejde med Innovationsfabrikken.
De to tilbud er præsenteret og vurderet i bilag 9. Heraf fremgår det, at ingen af de to tilbud lever op til kriterierne i det udsendte tilbudsmateriale. I korte træk repræsenterer tilbuddet fra Oxford Research/Innovationsfabrikken stærke kompetencer inden for klyngeudvikling, men en tvivlsom forankring i regionens samlede innovationssystem, mens tilbuddet fra Væksthuset/SDU repræsenterer en stærk forankring i regionens samlede innovationssystem men tvivlsomme kompetencer inden for klyngeudvikling.
Sekretariatet indstiller derfor, at der ikke umiddelbart tages imod nogen af de fremkomne tilbud på det foreliggende grundlag med henvisning til at ingen af dem lever op til kriterierne i udbudsmaterialet. I stedet overgår sagen til "Udbud efter forhandling", hvor der forhandles med parterne om at realisere formålet som forudsætning for at få tildelt opgaven.
Beslutningspunkt
Det indstilles, at Formandskabet indstiller til Vækstforum,
10. INITIATIV 4+7 – OPLEVELSESØKONOMI
Sagsfremstilling
Der er indkommet 2 ansøgninger til udvikling af nye forretningsområder og regionale oplevelsesfyrtårne. Sekretariatsgruppen har foretaget en kvalitetsvurdering af ansøgningerne og indstillet den ene i kategori A og den anden i kategori C.
Beslutningspunkt
Det indstilles,
11. INITIATIV 9 MENNESKELIGE RESSOURCER - SYDDANSK AKADEMIKERSATSNING
Sagsfremstilling
Der er indkommet fire ansøgninger. Sekretariatsgruppen har foretaget en kvalitetsvurdering og kategorisering af den enkelte ansøgning. Vurderingen og kategoriseringen fremgår af de medsendte indstillingsskemaer.
De fire ansøgninger er placeret i kategori A og indstilles til støtte under initiativ 9.
Beslutningspunkt
Det indstilles,
Sagsfremstilling
Der er indkommet tre ansøgninger. Sekretariatsgruppen har foretaget en kvalitetsvurdering og kategorisering af den enkelte ansøgning. Vurderingen og kategoriseringen fremgår af de medsendte indstillingsskemaer.
En ansøgninger er placeret i kategori A og indstilles til støtte under initiativ 9 A. En ansøgning indstilles til drøftelse og en ansøgning indstilles til afslag.
Indstillingen om tilsagn til projekt Prof4U er udarbejdet under forudsætning af, at Vækstforum tidligere på dagens møde har godkendt, at initiativ 9 A åbner op for indsatser målrettet af 50 % af de unge får en kort eller mellemlang videregående uddannelse.
Projekt Syddansk Kompetencenetværk er indstillet til drøftelse. Ansøgningen er en genfremsendelse af en ansøgning, der i 2007 blev indsendt til de konkurrenceudsatte midler. Projektet blev dengang indstillet til tilsagn af Syddansk Vækstforum, men blev efterfølgende ikke – blandt de mange indkomne ansøgninger - udvalgt af Erhvervs- og Byggestyrelsen til at blive indstillet til tilsagn af Danmarks Vækstråd og ministeren. Derfor er ansøgningen nu indsendt til de regionale midler. På sekretariatsmødet den 7. februar 2008 var projektet årsag til en længere diskussion om projektets effekt, og om projektet skulle indstilles til et A eller til et C. Konklusionen var, at VUC Vejle fik mulighed for kort at beskrive fire konkrete aktiviteter og effekten af disse, og at denne beskrivelse skulle sendes i høring i Sekretariatsgruppen. Resultatet af høringen er, at der ikke er fuld enighed i sekretariatsgruppen, men flertallet af høringssvarene er for at indstille projektet til tilsagn. Endvidere baserer uenigheden sig ikke på nyvurderingen af projektets aktiviteter og effekt, men på en vurdering af projektets formål og idé og yderområdeandel. Derfor indstilles projektet til (B) drøftelse i Vækstforum, idet Vækstforum må afgøre, om der er grundlag for at omgøre den tidligere afgivne indstilling om tilsagn til et projekt, der støtter op om en regional prioriteret indsats.
Beslutningspunkt
Det indstilles,
13. INITIATIV 12A INTELLIGENT OG EFFEKTIV ENERGIUDNYTTELSE
SagsfremstillingDer er indkommet 5 ansøgninger til "Intelligent og effektiv energiudnyttelse". Sekretariatsgruppen har foretaget en kvalitetsvurdering og kategorisering af den enkelte ansøgning. Vurderingen og kategoriseringen fremgår af de medsendte sagsfremstillinger.
Fire af ansøgningerne er placeret i kategori A og indstilles til støtte under initiativ 12A. Én ansøgning indstilles til afslag.
Beslutningspunkt
Det indstilles,
14. INITIATIV 15 IVÆRKSÆTTERI - VÆKSTIVÆRKSÆTTERE INDEN FOR KLYNGERNE
Sagsfremstilling
Der er indkommet tre ansøgninger til Vækstiværksættere inden for klyngerne. Én af ansøgerne har efterfølgende ønsket at stille ansøgningen i bero indtil næste ansøgningsfrist den 13. marts 2008.
Sekretariatsgruppen har foretaget en kvalitetsvurdering af de to andre ansøgte projekter. Vurderingerne fremgår af de medsendte indstillingsskemaer. Den ene af ansøgningerne er placeret i kategori A, mens det andet ansøgte projekt indstilles til afslag.
Beslutningspunkt
Det indstilles,
15. INITIATIV 16 IVÆRKSÆTTERI - FLERE SPIN-OFF VIRKSOMHEDER
Sagsfremstilling
Der er indkommet 1 ansøgning til Flere spin-off virksomheder. Sekretariatsgruppen har foretaget en kvalitetsvurdering af ansøgningen og indstillet den i kategori A.
Beslutningspunkt
Det indstilles,
16. INITIATIV 12 - TEKNOLOGIMATCH
Sagsfremstilling
Initiativet Teknologimatch skal fremme virksomhedernes teknologianvendelse. Teknologi skal i denne sammenhæng forstås meget bredt, idet det ikke blot handler om produktions- og forretningsunderstøttende teknologi, men også om viden og teknologi, som er integreret i produkter og services.
Vækstforumsekretariatet har gennemgået rapporter og gennemført en interviewrunde blandt virksomheder og udbydere af teknologisk service. Resultatet tyder på, at der er mulighed og behov for forskellige tiltag og forbedringer inden for det eksisterende erhvervsservicesystem.
Formandskabet besluttede 12. november 2007,
Vækstforumsekretariatet har på den baggrund fortsat dialogen med udbyderne og forelægger 2 initiativer til tuning af den teknologiske service herunder samspillet mellem udbyderne, således at de konstaterede virksomhedsbehov imødekommes bedre. Herudover forelægges anbefaling til det langsigtede internationale spor på Teknologimatch, der sigter på mulighederne for at hente inspiration udefra.
Samlet lægges der op til en indsats, som består af følgende elementer:
Beslutningspunkt
Det indstilles, at formandskabet indstiller til Vækstforum,
17. ANMODNING OM MØDE MED FORMANDSKABET FRA FORMÆNDENE FRA DE FIRE SUBREGIONALE UDVIKLINGSSELSKABER
Sagsfremstilling
Vækstforumsekretariatet har modtaget anmodning om et møde med formandskabet for Vækstforum fra formændene fra de fire subregionale udviklingsselskaber i Region Syddanmark, Trekantområdet innovationsforum, Udviklingsråd Sønderjylland, Sydvestjysk Udviklingsforum og Udviklingsforum Odense.
De fire subregionale udviklingsselskaber har sammen drøftet erfaringerne med Vækstforum generelt og Vækstforums ansøgningsprocedure og programmer i særdeleshed.
På den baggrund anmoder formændene for udviklingsselskaberne om et møde med Vækstforums formandskab med henblik på at dele de foreløbige erfaringer med Vækstforum og forbedre og styrke samarbejdet mellem det subregionale og det regionale niveau.
Beslutningspunkt
Det indstilles, at formandskabet
ORIENTERING
18. HØRINGSBREV VEDR. DEN KONKURRENCEUDSATTE PULJE 2008
Sagsfremstilling
Erhvervs- og Byggestyrelsen har oven på det hektiske forløb med ansøgningerne til den konkurrenceudsatte pulje i 2007 udarbejdet et notat, hvori et forløb for 2008 beskrives, der søger at tage højde for uhensigtsmæssighederne i 2007-forløbet.
Notatet rummer følgende hovedpunkter:
I høringsbrevet foreslås at sekretariatet for Danmarks Vækstråd, der indstiller om ansøgninger til den konkurrenceudsatte pulje, overtager sagsbehandlingen af de indkomne ansøgninger, da ingen af de anvendte kriterier i denne forbindelse kræver særlig regional indsigt. Herefter bringes ansøgningerne som hidtil i høring i de regionale vækstfora.
For så vidt angår de foreslåede temaer og kriterier til vurdering tilslutter Syddansk Vækstforum sig bestræbelserne på at blive klarere og sikre større ensartethed i vurderingskriterierne.
For så vidt angår de foreslåede frister, anerkender Syddansk Vækstforum bestræbelserne på at gøre forløbet bedre, men må meddele at fristerne ikke opfylder de Syddanske behov for tid til ordentlig sagsbehandling og politisk vurdering. Det foreslås at ansøgninger til den konkurrenceudsatte pulje må have samme frist til alle andre ansøgninger, der skal behandles på Vækstforums møde den 11. september. Denne frist er fastsat til den 11. juni.
19. STATUSNOTAT PÅ HANDLINGSPLANENS 17 INITIATIVER
Sagsfremstilling
Notatet giver overblik over handlingsplanens udmøntning.
Beslutningspunkt
Det indstilles, at formandskabet indstiller til Vækstforum,
Oversigten viser hvor mange midler Vækstforum har indstillet før dette møde.
Bevilgede midler fordelt på årstal (i DKK) |
|||
I alt |
Årligt budget* |
||
Socialfonden |
17.682.041 |
51.000.000 |
|
Regionalfonden |
10.143.150 |
51.000.000 |
|
Regionale Erhvervsudviklingsmidler |
54.169.570 |
80.000.000 |
|
Total |
81.994.761 |
182.000.000 |
|
Bevilgede midler fordelt på indsatsområde (i DKK) |
|||
I alt |
|||
Klyngeudvikling |
16.326.150 |
||
Oplevelsesøkonomi |
22.301.770 |
||
Det sunde liv |
430.000 |
||
Menneskelige ressourcer |
16.789.291 |
||
Forskning, innovation og nye teknologier |
16.499.800 |
||
Iværksætteri |
1.872.750 |
||
Andet |
7.775.000 |
||
Total |
81.994.761 |
||
Midler til gavn for yderområderne (i DKK) |
|||
I alt |
I pct. |
Mål pct. | |
Socialfonden |
3.093.569 |
17,5 |
41 |
Regionalfonden |
871.140 |
8,6 |
41 |
* Det årlige budget pristalsreguleres. De angivne beløb er på 2007-niveau, og budgettet opjusteres derfor årligt.
Beslutningspunkt
Det indstilles, at formandskabet indstiller til Vækstforum,
For spørgsmål vedrørende aktive projekter kan du kan kontakte Erhvervsstyrelsen .
EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere investerer hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet. Partnerskabets investeringer sker med afsæt i regionernes styrkepositioner og i innovation, grøn omstilling, uddannelse og iværksætteri.
Region Syddanmark | Damhaven 12 | 7100 Vejle | Email: kontakt@regionsyddanmark.dk | Tlf: 76 63 10 00 | Fax: 76 63 20 00